G kertoo – osa 8

logoylä
(Teksti on kirjoitettu alunperin englanniksi, joten autenttista kokemusta varten se kannattaa lukea täältä.)

Terve!

Nimeni on Heikki ja toimin tällä hetkellä MK:n hallituksessa nimikkeellä Master’s Student Captain, tuttavallisemmin myös maisterikapteeni. (Perinteisiin sitsikysymyksiin vastatakseni: toteemieläimeni on oranki, ja kyllä, olen tällä hetkellä sinkku.) Teoriassa tämä tarkoittaa, että teen uusien maisteri- ja vaihto-opiskelijoiden kanssa samaa kun fuksikapteeni kandifuksien kanssa: autan heitä integroitumaan killoista perheimpään sekä laajempaan teekkariyhteisöön.

Puhuttaessa kandifukseista, he ovat hellyttävän naiiveja ja heillä on aikaa tehdä jokseenkin mitä kippari käskee. Se ei ole mitenkään huono asia. Olin itse aivan samanlainen kun aloitin opiskeluni vuosia sitten, ja se on ehdottomasti paras tapa nähdä asioita sekä imeä todellista teekkarihenkeä. Oma sekalainen seurakuntani uusia opiskelijoita on kuitenkin tyystin erilainen. He ovat kaikki upeita ihmisiä, mutta yhtenäistä joukkoa heistä ei saa aivan yhtä helposti.

Hyödynnän tämän tilaisuuden ja valistan teitä samalla hieman maisteriopiskelijoiden käyttämistä termeistä. Kansainvälisiin eli kv-opiskelijoihin (myös ulkkari) lukeutuu sekä vaihto-opiskelijoita (vaihtari, täällä vain väliaikaisesti) että tutkinto-opiskelijoita (tutkari, täällä suorittamassa täyttä maisterintutkintoa). Jälkimmäiseen ryhmään kuuluu runsaasti myös suomalaisia, joilla on jo kandi/AMK-tutkinto jostakin muualta. He ovat päättäneet jatkaa opintojaan Otaniemessä, osa jopa täysipäiväisen työn ohessa.

Tämän sekamelskan lisäksi virkaani ei tällaisenaan ollut viime vuonna edes olemassa. Upeasta tittelistä saa kiittää edeltäjääni Reetaa, joka on nyt edennyt Teekkarijaostoon hoitamaan kv-asioita koko Aallon laajuisesti. Viran luonti oli varmasti viisas veto, sillä uudet englanninkieliset maisteriohjelmat alkoivat tänä vuonna ja toivat mukanaan koko joukon uusia ulkomaisia opiskelijoita. Se on kuitenkin myös tarkoittanut, että puolet vastaantulevista tilanteista ovat täysin ennennäkemättömiä ja vaativat paljon soveltamista. Työni loppuu vasta mahdollisena Wappuna, kun maisterifuksini viimein saavat omat teekkarilakkinsa.

Onneksi minulla on auttavia ystäviä. Muu hallitus tukee tehtävääni apua tarvitessani, ja fuksikapteenin tavoin minulla on ISOja apunani. Tämän lisäksi korkeakoulumme kolmen killan välinen ENG International Team tekee tiivistä yhteistyötä. Vielä laajempaa toimintaa varten olen mukana myös AYY:n kansainvälisyystoimikunnassa (KvTMK). Olenkin löytänyt paljon kavereita virkani kautta ja vilpitön neuvoni kaikille uusille opiskelijoille on lähteä mukaan yhdistystoimintaan jossakin muodossa! Se vie hieman aikaa, mutta on vastineeksi äärimmäisen palkitsevaa.

In Varietate Concordia
Heikki Salko
Master’s Student Captain 2016
heikki

Comments are closed.